MЕТРО България ще представи решения за готвене с нулев отпадък на Gastronomix 2022

10.3.2022 | Публикувано от admin

София,10 март 2022 г. – МЕТРО България ще представи демонстрации от български и световни  шеф-готвачи на техники за минимализъм в готвенето и насоки за пълноценно използване на качествени суровини по време на форума за висша кухня и кулинарна култура Gastronomix 2022.

Компанията, която подкрепя събитието от 2016 г. насам, ще има собствен щанд, където ще предложи практични решения и продукти за ХоРеКа сектора. Посетителите на форума ще могат да се консултират с екипа на МЕТРО България за цялостните решения, които компанията предлага в магазините си за търговия на едро, за подготовката на различни ястия.

МЕТРО Академия и готвачи партньори са подготвили тематични демонстрации на различни авторски техники за постигането на разнообразие в кухнята, както и ще покажат идеи, които могат да помогнат на професионалните готвачи да развият нова визия за готвене с нулев отпадък.  В програмата ще се включат шеф Робин Виляреал (Podlez), шеф Калоян Колев (Culinary Art Institute, Varna), шеф Макс (Piazza Grande Bourgas), Васил Златарев (Barbecue Brothers Bourbon Bar), шеф Юри Велев (МЕТРО Академия) и шеф Веселин Дойков (МЕТРО Академия). Освен шеф-готвачите, в събитието ще участват и двама баристи – Никола Кирилов (основател на специализирано кафене Urban Embassy Specialty Coffee) и Джулия Бароци.

„Създаването на устойчиви практики  за минимализъм в готвенето и предотвратяване изхвърлянето на храна е изключително важна кауза за нас. Работим с някои от най-известните шеф-готвачи, за да предложим лесно приложими съвети и решения на индустрията. Вярваме, че с усилията и отдадеността на всеки един от нас можем да постигнем много“, каза Ива Тафраджийска, Мениджър Корпоративни комуникации на МЕТРО България

Дългоочакваното предстоящо издание на GastronomiX  ще се проведе от 15 до 18 март в Интер Експо Център в София, а водещата тема е „Готвене с нулев отпадък“. В тазгодишната програма уважавани шеф-готвачи и професионалисти в бранша,  ще представят своята философия и разнообразни техники за безотпадно готвене и използване на качествени суровини, произведени с грижа за минимален отпечатък върху околната среда.

В първия ден на форума, 15 март, представяне на цялостно решение за ХоРеКа при приготвянето на пица в стил „Класика“ и „Романа“ ще направи шеф Макс от Piazza Grande Burgas. Сред акцентите е и демонстрацията на шеф Юри Велев и шеф Веселин Дойков от МЕТРО Академия на класически и съвременни техники за приготвяне на сосове за паста с нулев отпадък. На 16 март специална презентация на кафе Cagliari ще направи SCA сертифицирания бариста Джулия Бароци.

В програмата на 17 март се открояват Мастър клас за приготвяне на лангустини с нулев отпадък с шеф Робин Виляреал и шеф Калоян Колев, както и демонстрацията на шеф Робин Виляреал на тема „Азиатска кухня – решения с добавена стойност за ХоРеКа“.

Основен акцент в последния ден на форума, 18 март, ще е Мастър класът за транжиране с нулев отпадък в стил Kansas BBQ Society с Васил Златарев от Barbecue Brothers.

Пълната програма на демонстрациите на МЕТРО Академия и партньори може да видите на metro.bg.

В рамките на форума ще се проведе и кръгла маса „Zero Food Waste: Митове и реалност“, в която ще вземат участие представители на бизнеса и неправителствени организации, активно работещи за решаване на проблема с изхвърлянето на храна. Марина Маринова, Ръководител на МЕТРО Академия, ще сподели за дългосрочните усилия на обучителния център в посока отговорност в готварството и постигане на нулев отпадък в кулинарното изкуство.

За МЕТРО България

МЕТРО България – най-голямата компания за търговия на едро, оперираща на българския пазар от 1999 година, обслужваща клиенти от хотелския и ресторантьорския бизнес, търговци и фирми. Компанията управлява 11 кеш енд кери магазина, както и 1 снабдителна база, с над 2100 служители. Над 645 000 професионални клиенти на МЕТРО България разчитат на продуктовата компетентност и качествените услуги на компанията, за да осъществяват успешно своя ежедневен бизнес. Отговорността е заложена в начина, по който МЕТРО осъществява дейността си – създавайки споделена стойност за общностите чрез своята инициатива и „Отгледано с грижа в България“.