“Аурубис България“ представи инициативата Women4Metals за подкрепа на жените в металургичния сектор

15.2.2024 | Публикувано от admin

Представители на индустрията и местните общности дискутираха заедно със служители на „Аурубис България“ възможностите за приобщаването и равните възможности

„Аурубис България“ представи инициативата Women4Metals, насочена към насърчаване на равнопоставеността, приобщаването, екипност и професионално развитие.

Откриващото събитие на Women4Metals в България събра представители от индустрията, Германската търговско-индустриална камара и местни общности от Средногорието, както и служители на „Аурубис България“. Сред гостите бяха Мориц Зайлер, ръководител на икономическия отдел към посолството на Федерална Република Германия, и г-жа Милена Георгиева, заместник изпълнителен директор на Агенция по заетостта.

„Много се радвам да видя такова многообразие от гости от близо и далеч. Това събитие е специално, защото ни обединява около една обща идея. Всички ние споделяме сходни ценности, свързани с привличането на повече жени в тази наглед не толкова привлекателна за нежния пол индустрия. Инициативата Women4Metals е създадена именно с мисията да предостави възможности за жени в металургията, както и да насърчи равнопоставеността и разнообразието,“ каза Тим Курт, изпълнителен директор на „Аурубис България“.

„Преди известно време Германия започна една кампания във външната ни политика, насочена към жените и това, което Аурубис прави днес тук е един чудесен пример, който онагледява нашите ценности и нашата представа за това всички да имаме равни права и равни възможности във всички сектори и във всички сфери от бизнеса. Вярваме, че споделените ни ценности трябва да бъдат следвани във всяко едно звено и в отношението ни спрямо хората, на местата, където работят,“ заяви Мориц Зайлер.

На събитието бяха представени Щефани Клайн и Таня Винтер от Групата Аурубис, основателки на инициативата, които споделиха вдъхновяващата история зад Women4Metals и в дискусия с д-р инж.    Емануела Манолова, мениджър „Бизнес развитие – железни силикати“ и лице на инициативата в България, очертаха възможностите за развитие на жените в металургията и в по-широк мащаб.

„Инициативата работи най-добре в пряк контакт. Срещаме се с жените в самото производство, на живо, за да споделяме това, което ги вълнува в професионалната сфера и не само,“ сподели Таня Винтер.

„Стремим се да разработим платформа, която да приобщи жените и да ги накара да се чувстват добре на работното си място,“ допълни Щефани Клайн.

В оживена дискусия участниците в събитието споделиха своя опит и виждания относно мястото на жените в различни професионални сфери и тяхното кариерно развитие.

Д-р Мариана Чолакова, почетен консул на Федерална република Германия в Пловдив, изтъкна, че жените имат качествата да се справят със задачи, да решават проблеми и да бъдат успешни.

„Пазарът на труда у нас успява да запази своите добри традиции и благодаря на “Аурубис”, че създават такива инициативи, които показват, че бизнесът и индустрията у нас се развиват. В България имаме възможност да се радваме на много добра позиция на жените на пазара на труда,“ посочи Милена Георгиева, заместник-директор на Агенцията по заетостта.

В обсъждането участва и Златка Кънева, кмет на кметство Душанци, която е посланик на Women4Metals за региона.

Обединяване в името на мисията за утвърждаване, сътрудничество, работа в екип и развитие, са част от целите, които д-р инж. Емануела Манолова очерта. Тези ценности са причината инициативата на Аурубис да бъде подкрепена и извън металургичния сектор, като образование, държавни институции, бизнес, организации.

Инициативата е обявена през 2019 г. от Групата Аурубис в Германия и е отворена за всички, които ценят приобщаването, екипния труд и баланса между професионалния и личния живот.