ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ отбеляза над 14 милиона човекочаса без трудови инциденти в електроцентралата

28.4.2021 | Публикувано от admin

На световния ден за безопасност и здраве по време на работа (28 април), централата продължава надеждното производство на електрическа енергия при най-строги мерки за безопасност

ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ отбеляза 14 029 039 работни часове без инциденти на работното място.  Забележителното постижение е резултат от ефективната работа на системата за управление на здравословни и безопасни условия на труд и нарежда централата сред най-добрите в света по този показател.

В края на септември 2020 г., ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ премина контролен одит от сертифициращата организация SGS, който констатира, че условията на труд и взетите мерки за опазване на околната среда отговарят на най-високите установени изисквания. От години централата е успешно сертифицирана по два стандарта – ISO 14001:2015 за системи за управление по отношение на околната среда и OHSAS 18001:2007, който касае здравето и безопасните условия на труд на служителите. Предстои и ново предизвикателство пред екипа тази година – сертификация по стандарта по безопасност ISO 45001:2018, който ще замени настоящия OHSAS 18001:2007.

„С началото на епидемията от COVID-19 темата за безопасността на работното място стана изключително важна и дискутирана. Така и трябва да бъде. Ние, в „КонтурГлобал Марица Изток 3“ знаем, че рисковете трябва да бъдат контролирани и управлявани чрез ефективни мерки, качествени обучения и отговорност на всички нива. Реализирахме мащабен проект за рехабилитация и модернизация, благодарение на който електроцентралата работи надеждно и в пълно съответствие с най-високите европейски стандарти по отношение на безопасност на труд и опазване на околната среда. Това ни дава възможност  да изпълняваме важната си функция по гарантиране на сигурността на българската електроенергийна система, като в същото време защитаваме успешно нашия най-важен актив – служителите си“, заяви изпълнителният директор на „КонтурГлобал Марица Изток 3“ Красимир Ненов.

През миналата година компанията инвестира повече от 800 000 лева в мерки, които да запазят добрия здравен статус на персонала и подизпълнителите във връзка с епидемията от COVID-19. До този момент са направени повече от 12 000 PCR и 15 000 антигенни теста. Бяха осигурени допълнителни предпазни средства, маски и дезинфектанти, направени бяха и много инфраструктурни промени.

От началото на пандемията ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ функционира при най-строги санитарни и ограничителни мерки. Централата разполага с извънреден план за действие в случай на неблагоприятни промени в епидемичната обстановка, като е осигурила инфраструктура и логистичен потенциал за работа в ситуация на пълна изолация.