ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ обзаведе с кухня центъра на Националната организация „Малки български хора“

30.1.2020 | Публикувано от admin

ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ подсигури специално кухненско оборудване за центъра на Националната организация „Малки  български хора“ в София. Стойността на направената безвъзмездна инвестиция е 6 550 лева и ще има ключово значение за комфорта на хората, които отсядат в центъра за лечение или обучения.

Кухнята е със специален дизайн, който е съобразен с ръста и подвижността на ползвателите. Изработката на обзавеждането, всички електрически уреди, микровълнови печки и пералня следват определени стандарти, така че те да имат бърз, лесен и удобен достъп до тях.

„Проектът е много важен за нас, защото става дума за изработка на нестандартна кухня, която не можеш да си купиш от магазина. Тя ще обслужва всички малки хора, които посещават нашия център и отсядат в него. Центърът е с национално значение, защото посреща хора от цяла България. Когато те са тук, получават подкрепа, услуга, ще могат да си приготвят сами храна, а и разходите, докато са в София ще са значително по-малки. Тази помощ е изключително важна за нас. Центърът се посещава ежегодно от 30-40 души, но те идват много повече от веднъж и е важно да разполагат с всички условия на комфорт. Ето, сега организираме арт-ателие и очакваме посетители съвсем скоро“, заяви Светослав Чернев, Председател на Националната организация „Малки български хора“.

Центърът е единственият подобен в Източна Европа и на Балканския полуостров, третият след този в Бремен – Германия и Хихон – Испания. Той предлага комплекс от социални услуги за малките хора и техните близки. В центъра се предоставят социални услуги, психологическа подкрепа, рехабилитация, насочване към медицински специалисти, материална подкрепа, антиквариат за непотребни вещи, информация за адаптация в жилищна и работна среда и как малките хора могат да станат шофьори. Центърът разполага и със специализирана библиотека.

 

 

„КонтурГлобал Марица Изток 3“ се нарежда сред най-големите работодатели и най-щедрите дарители в района на Стара Загора и Гълъбово, където е разположена топлоелектрическата й централа. През последните години компанията е отделила над 4 милиона лева за проекти в полза на обществото. Основната част от средствата се насочват за помощ на местните общности. През 2018 г. компанията спечели престижната награда за социална отговорност на бизнеса, присъждана от Българския дарителски форум за най-голям обем нефинансови дарения.

„КонтурГлобал Марица Изток 3“ притежава и управлява първата топлоелектрическа централа  на лигнитни въглища в Югоизточна Европа, която работи в пълно съответствие с най-високите европейски стандарти за безопасност на труда и опазване на околната среда.  Централата произвежда 10% от електроенергията в България, използвайки местни енергийни източници и така допринася за гарантиране на енергийната сигурност и независимост на страната. Над 1,4 милиарда лева са инвестирани за гарантиране надеждната работа на централата и в мерки за опазване на околната среда. Акционери са международната енергийна компания ContourGlobal (73%) и Националната електрическа компания (27%).