ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ дари дезинфекционни средства и консумативи на Регионалната библиотека в Стара Загора

29.7.2020 | Публикувано от admin

ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“  дари 5 безконтактни диспенсъра за дезинфектант и консумативи на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ в град Стара Загора. Диспенсърите ще бъдат разположени на входа, общата читалня и отделите за деца, тийнейджъри и възрастни, съгласно процедурите за безопасност на посетителите и сигурността на работещите в библиотеката в условията на епидемията от COVID-19.

Помощта за Регионалната библиотека идва в момент, когато дейността ѝ върви към постепенно нормализиране с оглед на пандемията от коронавирус. Първоначално тя работеше само с читатели, но впоследствие разшири обхвата си и добави лятна програма за деца, която е съобразена с всички противоепидемиологични условия. В сградата се прилагат засилени мерки за дезинфекция, дистанция между посетителите, използването на защитни маски, ограничение за брой хора в читалните и  задължително карантиниране на книгите за срок от 72 часа.

„Предизвикателството COVID-19 повлия не само на начина, по който работим и живеем, но и на  нашия физически достъп до култура и знание. Възможността жителите на Стара Загора и региона отново да имат достъп до фондовете на Регионалната библиотека в условията на една безопасна и сигурна среда е връщане към нормалността за всички ни и сме изключително щастливи да помогнем на местната общност“, каза Надя Синигерска–Бохорова, мениджър „Корпоративна социална отговорност и устойчиво развитие“ в „КонтурГлобал Марица Изток 3“.

Регионална библиотека „Захарий Княжески“ работи в тясно сътрудничество по различни проекти с „КонтурГлобал“ вече 7-ма година. Благодарение на  помощта на компанията, библиотеката разполага с модерна тийн зона,  която покрива съвременните стандарти за образование и младежки културни активности, обогатяван е нееднократно библиотечния фонд на културната институция, подобрявани са техническата обезпеченост и оборудването на читалните.

“Дарението дойде в най-подходящия момент.  Библиотека ни е обществена институция и за да работи, е нужно да се спазят всички необходими изисквания за безопасност. Диспенсърите и дезинфектантите са разположени на възлови места. Още на влизане посетителите имат достъп до тях и от самото начало на престоя си могат да използват пространствата на библиотеката безопасно. На самите безконтактни диспенсъри са брандирани инфографики и указания за дистанция и носене на предпазни средства, които информират гражданите как най-сигурно да прекарат времето си в затворени помещения“, каза Надежда Груева от Регионалната библиотека „Захарий Княжески“ в Стара Загора.

През 2017-та и 2018-та година ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ беше наградена от Българската библиотечна асоциация в категория „Подпомагане на библиотеките“ във връзка с успешно реализираните проекти в помощ на РБ „Захарий Княжески“.  Централата получава в 4 последователни години и специалната награда „Дарител на годината“, която Регионалната библиотека връчва за направени дарения и оказана подкрепа в рамките на просветната си дейност.

„КонтурГлобал Марица Изток 3“ се нарежда сред най-големите работодатели и най-щедрите дарители в района на Стара Загора и Гълъбово, където е базирана топлоелектрическата й централа. През последните години компанията инвестира над 4 милиона лева за проекти в полза на обществото. Основната част от средствата са предназначени за местните общности.

„КонтурГлобал Марица Изток 3“ притежава и управлява първата топлоелектрическа централа  на лигнитни въглища в Югоизточна Европа, която работи в пълно съответствие с най-високите европейски стандарти за безопасност на труда и опазване на околната среда.  Централата произвежда 10% от електроенергията в България, използвайки местни енергийни източници и така допринася за гарантиране на енергийната сигурност и независимост на страната. Над 1,4 милиарда лева са инвестирани за гарантиране надеждната работа на централата и в мерки за опазване на околната среда. Акционери са международната енергийна компания ContourGlobal (73%) и Националната електрическа компания (27%).