С колело от Горна Малина до Златица: Велопоход Средногорие 2021

6.7.2021 | Публикувано от admin

На 3 юли „Аурубис България“ и спортен клуб „Бегач“ предизвикаха всички любители на колоезденето да се включат в четвъртото издание на „Велопоход Средногорие 2021”. Близо 250 души приеха предизвикателство и изминаха над 50 км в красивия регион. Приключението сред китното Средногорие за голяма част от участниците започна от коловоз номер 7 на Централна гара София, откъдето те потеглиха със специалния влак „Аурубис Байк Трейн, коловоз 7“ за старта на инициативата. Същият транспорт бе използван и за прибирането им до София от Златица.

„Велопоход Средногорие 2021” няма състезателен характер и има за цел да популяризира региона, където е разположен медодобивният завод на „Аурубис България“, като място за активен отдих и туризъм, привлекателен с живописната си природа и историческите си обекти. В контекста на тази идея са избрани стартовата точка, маршрутът и финалът на инициативата.

Велопоходът започна в Горна Малина, оттам участниците преминаха по 51 км маршрут през селата Белопопци, Байлово, Смолско, Мирково и Челопеч по пътя си към крайната цел – град Златица. Първите колоездачи, които успешно превзеха трасето достигнаха финала за по-малко от два часа.

В тазгодишното издание на „Велопоход Средногорие 2021” имаше участници от най-различни възрасти, които показаха, че спортът е здраве. Сред тях бяха както семейства с малки деца и юноши, така и колоездачи на над 70 годишна възраст.

„Радваме сме, че близо 250 души прегърнаха идеята ни да популяризираме природата и историческите забележителности на Средногорието чрез спорт на открито след период на продължителна социална изолация“, каза Тим Курт, изпълнителен директор на „Аурубис България“.

В близост до трасето на похода се намират язовир „Смолско“, къща-музей „Елин Пелин“ в село Байлово и много други природни и исторически обекти. Финалът на „Велопоход Средногорие 2021” бе в близост до парка, в който се намира часовниковата кула в град Златица, построена през далечната 1777 г., както и автентично възстановеният Златишки метох – сигурно убежище на Васил Левски.

Началото на „Велопоход Средногорие 2021” бе дадено в Горна Малина от Тим Курт, изпълнителен директор на „Аурубис България“, и Цветанка Иванова, заместник-кмет на община Горна Малина. На финала, в Златица, участниците бяха посрещнати от кмета на община Златица Стоян Генов, който запозна гостите с историята на града и обясни, че мястото на финала на събитието ще изглежда по съвсем различен начин, защото „Аурубис България” съвместно с община Златица ще реализират съвместен проект за обновяване на парка.

„Аурубис България“ АД е втората по големина компания в страната и е част от Aurubis AG – интегрирана международна група за производство на метали и най-голям преработвател на мед в света. „Аурубис“ стопанисва медодобивния завод до Златица и Пирдоп в Средногорието. Компанията е със структуроопределяща роля за икономиката на България.