Суперкомпютърът на Atos нарежда България сред лидерите във високите технологии

11.5.2021 | Публикувано от admin

Българският суперкомпютър ще бъде най-мощният в Източна Европа и се очаква да заработи през юли 2021 година

 Париж (Франция), Прага (Чехия), София (България) 11 май 2021 – Българският суперкомпютър, част от мрежата EuroHPC, базиран на мощната BullSequana XH2000 архитектура на Atos, вече е доставен и сглобен в „София Тех Парк“ от екипа на компанията.

Atos беше избранa да достави българския петаскейл суперкомпютър от Съвместното предприятие за европейски високопроизводителни изчислителни технологии (EuroHPC JU) и консорциума „Петаскейл Суперкомпютър – България“ с водещ партньор „София Тех Парк“ АД.

Той щe бъде най-мощният суперкомпютър в Източна Европа, а очакванията са с неговата помощ България да се позиционира като лидер в областта на високите технологии в региона. Екипът на Atos Чехия вече е започнал тестовете на конфигурацията и се очаква суперкомпютърът да заработи през юли.

Целта му е да спомогне за подобряване на европейските научни изследвания и да насърчи иновациите, като предостави достъп до най-съвременната инфраструктура за високопроизводителни изчисления (HPC) на широк кръг потребители от научноизследователската общност, промишлеността и публичния сектор.

Суперкомпютърът ще служи още за развитието и на много други области, като биоинформатика, фармация, молекулярна динамика и механика, квантова химия и биохимия, изкуствен интелект, медицина, биоинженерство, метеорология и борба с изменението на климата.

„Впечатлени сме от професионализма на екипа на Atos – работата по доставката и инсталирането на машината изпреварват графиците. Голямото предизвикателство пред екипа на консорциум „Петаскейл Суперкомпютър – България“ е изграждането и изпълването със съдържание на връзката между няколко страни – академия, индустрия, София Тех Парк и петаскейл компютър. В това отношение комуникираме със съществуващите европейски центрове за високо производителни изчисления, инициирали сме и срещи с представители на академията и индустрията. Вече имаме и първите заявки за решаване на прагматични задачи от областите химия, медицина и биология. Разбира се, гледаме и към бъдещето – разговаряме с Atos за добавяне на опита и платформата на фирмата в областта на квантовите компютри“, каза Петър Статев, председател на Надзорния съвет в „София Тех Парк“ АД.

 „Суперкомпютърът ще осигури на потребителите максимална производителност от 6 petaFLOPS изчислителни мощности, което означава, че ще бъде възможно да се обработват изключително големи обеми данни в реално време и да се получават резултати още по-бързо. Той ще бъде от огромна полза за Европа, както и за България, като ни доближава с една крачка до амбицията ни да превърнем Европа в световен лидер при високопроизводителните суперкомпютри”, коментира Ярослав Войтех, ръководител на HPC & Big Data звеното на Atos в Чехия.

 Проектът е финансиран от бюджета на България и на EuroHPC JU, като общата инвестиция възлиза на 11,5 милиона евро.

Освен в България, суперкомпютър, базиран на Atos BullSequana, е избран и за още четири локации със суперкомпютърни центрове, част от мрежата на EuroHPC: CINECA, Италия; IZUM, Словения; LuxProvide, Люксембург и Minho Advanced Computing Centre (MACC), Португалия. Това затвърждава лидерската позиция на Atos в производството на високопроизводителните машини в Европа.

В световната TOP500 класация на суперкомпютрите 31 oт суперкомпютрите са дело на Atos, като общата им производителност е 251 петафлопа, което е увеличение от 79% в сравнение с данните от класацията през юни 2020.

Технически спецификации

Размерът на оперативната памет на суперкомпютъра надминава 300 терабайта, а броят на ядрата е 144 384. Компютърът е построен върху архитектурата на AMD EPYC процесори, които се охлаждат чрез топла вода, и има свръх бързи дискове за съхранение с капацитет 2 петабайта. Цялата система е подсигурена срещу прекъсване на електрозахранването чрез непрекъсваемо захранване с мощност 1 MW. Размерът на системата е 12 изчислителни стелажа и 2 стелажа с помощна инфраструктура. Цялата конфигурация тежи над 30 тона.

За Atos

Atos е глобален лидер в дигиталната трансформация със 105, 000 служители и годишни приходи от над 11 милиарда евро. Като европейска компания номер едно в облачните услуги, киберсигурността и High Performance Computing, групата предлага цялостни решения за всички индустрии в 71 страни. Като пионер в предлагането на продукти и услуги в помощ на декарбонизацията, дейността на Atos е насочена в осигуряването на сигурно и декарбонизирано дигитално бъдеще за своите клиенти. Atos оперира под имената Atos и Atos|Syntel. Atos SE (Societas Europaea) е в списъка на борсовия индекс CAC40 Париж.

Ролята на Атос е да помага в изграждането на бъдещето на информационното пространство. Със своята експертиза и услуги, компанията подпомага развитието на знанието, образованието и научните изследвания, като използва мултикултурен подход и допринася за развитието на научно-техническите постижения. Групата позволява свободната работа и устойчивото развитие на нашето общество, клиентите и служителите ни по целия свят да живеят устойчиво, в защитено и сигурно информационно пространство.

За Atos в България

В България групата на Atos e представeна от две компании с общо над 1200 служители – Atos IT Solutions & Services и Atos Bulgaria Competency Center.

Atos IT Solutions & Services поддържа 20+ бизнес функции и 1000+ процеса, като предоставя цялостни услуги като счетоводство, контрол, управление на финанси, човешки ресурси и доставки на компаниите от групата на Atos. В допълнение, дружеството доставя и услуги за бизнес комуникации за клиенти в над 40 страни по света.

Atos Bulgaria Competency Center предоставя IT решения и услуги за индустрията за производство и дистрибуция на бързооборотни стоки, както и за хранително-вкусовата промишленост. Компанията е сред лидерите предлагащи най-висок клас SAP решения за корпоративни клиенти. В портфолиото ѝ влизат клиенти като Кока-Кола Хеленик, Swarovski, Thysenkrupp, SEB и други.

И двете компании са сред водещите работодатели в България и са награждавани неколкократно със сертификата “Great Place To Work” от международната организация Great Place Тo Work Institute.