София Прайд се завръща на 12 юни

31.5.2021 | Публикувано от admin

В събота, 12 юни 2021 г., по улиците на София отново ще премине София Прайд – традиционното шествие в подкрепа на ЛГБТИ общността (лесбийки, гей, бисексуални, транс и интерсекс хора).

Каним ви отново да бъдем заедно пред Паметника на съветската армия още от 14 ч, музикалната програма ще започне точно в 16 ч, а самото шествие ще се проведе от 19.30 до 21 ч. На събитието ще се вземат всички противоепидемични мерки.

Онлайн излъчването на София Прайд ще можете да проследите във Facebook страницата https://fb.me/e/2cIo7nnPs.

“Прекарахме много време разделени: физически заради пандемията, но и политически заради на моменти грозна предизборна кампания, в която общността ни отново беше многократно нападана. Време е да се съберем отново заедно: всички хора, които вярват в свободата и човечността“, каза Симеон Василев от организационния комитет на София Прайд.

За първи път на сцената на София Прайд ще застане певицата Деси Слава, както и българската участничка на Евровизия Виктория Георгиева. Щастливи сме да съобщим, че тази година към нас се присъединява и Руши.

„Ще се радвам да видя много щастливи лица на София Прайд. Колкото повече се радваме на живота, толкова по-малко имаме нужда да търсим различия помежду си, сподели Руши. В един мой текст се пее, че животът е хубав, дори и несъвършен. А любовта осмисля живота, така че тя винаги е повод за празник.“

Изненадите в музикалната програма, която ще започне в 16 ч. не свършват дотук. От Северна Македония заедно със своя балет ще пристигне и техният представител в Евровизия – Васил Гарванлиев. Преди песенния конкурс Васил се разкри като гей и предизвика полемика в страната си.

Зад равнопоставеността на ЛГБТИ общността с музиката си ще застане отново Михаела Филева, която на 15 май представи третия си студиен албум „Ин и Ян“ с песни, създадени преди и по време на пандемията.

София Прайд отново ще подкрепят Иво Димчев, Рут Колева, Мила Роберт и Прея. Трите изпълнителки са замислили и специална изненада за феновете си под формата на tribute към известна girls банда.

Темата за семейството ще бъде основна за изданието тази година – от разкриването пред родителите и близките, които са ги отгледали, до създаването на собствени семейства, които са толкова разнообразни, колкото самата общност. България остава една от шестте държави в Европейския съюз, които не са осигурили никакво правно регулиране на еднополовите семейства. Множество посолства подкрепят и тази година София Прайд. Видео обръщения на посланици ще бъдат споделяни в социалните мрежи на прайда през целия месец юни. Посолството на САЩ в България е донорът, който подкрепя Прайд от вече над 10 години. Сред останалите партньори са Български фонд на жените и посолство на Австралия в Атина.

Рекордна е и корпоративната подкрепа за каузата за равноправие. Walltopia, DraftKings, Ingram Micro, Sutherland, HPE, EY и Absolut.

София Прайд се провежда всяка година от 2008 г. насам, като подкрепата му непрестанно расте: от стотина човека на първото събитие до близо 7000 души на последното физическо шествие през 2019 година. Очакванията и тази година са за още по-голям брой хора.

Първият парад на гордостта в света се провежда на 28 юни 1970 година в Ню Йорк като възпоменание на Стоунлоуските бунтове, случили се точно година по-рано. Оттогава шествията стават все повече и все по-многобройни както в САЩ, така и в над 70 държави по света. Прайд шествията остават един от най-важните инструменти на ЛГБТИ общността да направи себе си по-видима и да постави на дневен ред проблемите, с които се сблъсква.

София Прайд 2021 отваря врати в 14:00 часа на 12 юни 2021, събота, пред Паметника на съветската армия. Носенето на маски и спазването на дистанция е препоръчително. Организаторите препоръчват хората без антитела и ваксина, както и тези от рискови групи да обърнат особено внимание на противоепидемичните мерки. Подкрепата си те могат да изразят и от вкъщи като следват София Прайд в социалните мрежи и споделят.