Програмата за иновации на Visa се разширява в Югоизточна Европа

22.3.2021 | Публикувано от admin

Финтех стартъпи могат да кандидатстват за третия сезон на инициативата и да получат възможност за сътрудничество с Visa и глобалната ѝ мрежа от партньори

Програмата за иновации на Visa в България – партньорска платформа за финтех стартъп компании, банки и опитни предприемачи, се разширява на повече пазари, за да достигне до по-разнообразен кръг от финтех таланти в региона на Югоизточна Европа.

С тази стъпка участниците в предстоящия трети сезон, както и компаниите от предишните две години, получават достъп до повече ресурси, ментори, бизнес възможности и по-голяма партньорска мрежа.

Координацията на програмата на регионално ниво ще се осъществява от Eleven Ventures, един от водещите фондове за рисков капитал в България, инвестиращ в компании на ранен етап на развитие, който също така ще реализира инициативата и на местно ниво за трета поредна година.

По-голям мащаб и достъп до повече ресурси

Платформата за иновации на Visa осигурява на стартъп компаниите в ранен етап на развитие (pre-seed, seed and Series A) ускорена програма за тестване, валидиране, съвместно създаване и предоставяне на иновативни продуктови решения в сътрудничество с Visa и глобалната ѝ партньорска мрежа. По този начин времето до предлагането им на пазара се съкращава значително. От създаването ѝ през 2018 г. до момента, Програмата привлече над 300 кандидати и ангажира повече от 30 компании за proof of concept (доказване на концепцията – PoC) и пилотни тестове или дейности за достъп до пазара, фокусирайки се върху нуждите на крайния потребител и стъпвайки върху методологията на дизайн мисленето.

Благодарение на експанзията, Програмата е достъпна за по-широк кръг от финтех компании в Югоизточна Европа. По този начин тя предлага на участващите банки, небанкови финансови институции и търговци достъп до най-новите финтех иновации в региона. Чрез разширяването си Програмата ще предостави и глобално ноу-хау , достъп до технологични ресурси и менторство за реализиране на платени пилотни проекти с партньорите на инициативата в целия регион.

Следващото ниво за финтех програмата – по-голям регионален обхват

„Във Visa считаме партньорствата с финтех компании за ключови за насърчаване на иновациите в полза на потребителите, бизнеса и клиентите. Програмата ни за иновации дава достъп до глобалната мрежа, световно-признатия бранд и най-съвременните технологии на Visa, за да помогнат на участниците в нея да постигнат целите си, предлагат нови идеи и начини на мислене. Сега извеждаме Програмата на следващо равнище, като разширяваме нейния обхват за финтех компании на повече пазари от Югоизточна Европа. Това ще ни позволи да работим с по-разнообразни стартъпи, като същевременно им предоставяме по-големи възможности за сътрудничество с бизнес партньорите на Visa извън техните пазари. Очакваме с нетърпение да видим участниците в третия сезон и техните новаторски решения за разплащания от следващо поколение“, каза Севдалина Василева, генерален мениджър на Visa за Гърция, Кипър и България.

„Сега, когато Програмата се разширява и съзрява, участващите стартъп компании ще имат достъп до безкрайни възможности да учат бързо, да тестват и да валидират идеи с несравнима скорост, за да развиват бизнеса си и да растат по-динамично. Освен това Програмата подобрява сътрудничеството между всички участници в индустрията, което води до по-добри продукти и услуги и по-висока стойност за клиентите“, каза Даниел Томов, управляващ партньор в Eleven Ventures.

Как да се присъедините към програмата

Програмата за иновации на Visa вече набира кандидати за третия си сезон. Желаещите да се присъединят към нея могат да го направят до 15 април. Стартъп компании с утвърдени екипи и готови продукти или решения могат да кандидатстват за следните предизвикателства: подпомагане на малкия и среден бизнес нови системи за разплащане, подобряване на клиентското преживяване при разплащане и изграждане на умни градове на visainnovationprogram.com.