Програмата за иновации на Visa започна работа с четвъртата кохорта от финтех стартъпи

15.6.2022 | Публикувано от admin

Шестнадесет финтех компании се присъединяват към четвъртата кохорта на Програмата за иновации на Visa – партньорската платформа на Visa за финтех стартъпи и предприемачи, които оперират в Европа. Програмата обединява стартъпи в ранен етап на развитие и глобалната мрежа от партньори на Visa, сред които необанки, банки, търговци, държавни институции и други организации, за да стимулира иновациите във финансовата и платежната индустрия. Програмата за иновации на Visa се осъществява в партньорство с Eleven Ventures, фонд за рисков капитал в (България), Crowdpolicy, интегратор на отворени иновации (Гърция) и Hackquarters, акселератор (Турция).

Разнообразни екипи с мащабни решения

Заявка за участие в програмата тази година са подали 219 компании от 28 държави. Стартъпите са фокусирани върху:

  • създаване на следващото поколение разплащателни услуги
  • предоставяне на финтех възможности за малките и средни предприятия
  • отключване на нови платежни потоци
  • изграждане на интелигентно и устойчиво бъдеще.

Избраните екипи демонстрираха задълбочени познания в областта на финтех индустрията и представиха бизнес модели с потенциал за създаване на глобални компании. Те дават нов поглед върху потребителското изживяване и насърчават разработването на ново поколение финансови услуги.

„Започнахме Програмата през 2018 г. и днес, след повече от 700 кандидатури, 50 алумни компании, над 250 млн. евро привлечен капитал, 45 стартъпа с успешно доказани концепции и търговски сделки и един еднорог – Payhawk,  Програмата за иновации на Visa e разпознаваема със своята стойност. Програмата набира скорост в цяла Югоизточна, Централна и Източна Европа, като към нея от тази година се присъединява и Испания, а  предстои да се включат и други страни. Това означава още повече възможности за стартъпите, по-широк достъп до нови пазари, по-голям набор от ментори и ресурси и по-голяма общност от съмишленици. Това е инициатива, която е единствена по рода си във Visa в световен мащаб. Ние сме наистина щастливи и горди, че успяхме да дадем началото на тази програма от България“, заяви Каталин Крецу, генерален мениджър на Visa за България, Хърватия, Румъния и Словения.

Нови знания и бизнес възможности

В края на май 2022 г. избраните стартъпи влязоха в своите индивидуални модули от Програмата с дизайн спринтове и семинари, целящи да стимулират растежа им. Екипите ще си сътрудничат с голям набор от ментори от Visa и мрежата на Visa в областта на разплащанията, отвореното банкиране, крипто и блокчейн индустрията и устойчивото развитие, за да валидират и повишат знанията си за индустрията и да подобрят своите продукти и услуги. Днес те бяха представени и на мрежа от глобални партньори – банки, платежни компании, търговци и други организации – за да проучат възможностите за партньорства и да достигнат по-бързо до етапа на комерсиализация.

Финтех компаниите, които участват в четвъртата кохорта на Програмата за иновации на Visa, са:

AFI
https://www.afi.org.gr
Action Finance Initiative (AFI) е дружество с нестопанска цел, което предоставя достъп до финансиране чрез микрокредити на онези, които имат бизнес идея или проект, но не могат да намерят достъп до необходимите средства. Същевременно AFI подпомага тези бизнеси, като им осигурява безплатно обучение и подкрепа.

Alternatif SuperApp
https://alternatif.app/
Alternatif обединява клиентите в B2C и B2B сегментите, като предоставя на решения за лоялност, разплащания и CRM, а на фирмите бизнес към клиенти – пазарно пространство за портфейли.

Come Together
https://cometogether.network/
ComeTogether е иновативна форма на дигитален билет, базиран на блокчейн, който отключва нови приходи от вторичните пазари и NFT, като същевременно подобрява преживяването на посетителите.

Coriunder
https://www.coriunder.com
Платформа за финтех компании и електронни магазини, която позволява лесно интегриране на всички компоненти, свързани с разплащанията (приемане и издаване на карти, управление на риска, CRM и др.).

 Enno Wallet
https://www.ennowallet.com/
Enno Wallet е non-custodial крипто портфейл и агрегатор на DeFi приложения. Enno Wallet събира заедно DeFi приложения и ги интегрира в портфейла, като предоставя чудесен потребителски интерфейс и подобрено преживяване.

EV Loader
https://evloader.com/
EV Loader разработва първата отворена за всички електромобили мрежа в Гърция и Югоизточна Европа. Предоставят софтуер за управление на зарядни станции за хотели и магазини и промотират местонахождението им през картата на приложението EV Loader.

Flow
https://flowyour.money
Flow е приложение за управление на личните финанси, което използва правила и изкуствен интелект, за да автоматизира различните разплащания, които потребителят извършва. Насочено е към работещите на свободна практика.

Infin8
https://infin8.eu/
Приложение, което използва отвореното банкиране за обединяване на сметки, иницииране на разплащания, управление на финансите и генериране на потенциални клиенти за търговците.

Identyum
https://identyum.com/
Identyum е платформа за дигитална идентичност за разпознаване на клиенти, онбординг, извличане на данни и подписване на правно валидни документи.

MonoPayments
https://monopayments.com/
Платформа, която дава възможност на финтех компаниите да създават финтех продукти и услуги.

Native Teams
https://nativeteams.com
Платформа за наемане на работа за фрийлансъри и работещи от разстояние. Продуктът е изграден около система за разплащания, която улеснява управлението на входящите и изходящите парични потоци.

PrimeDash
https://primedash.com
Платформа, базирана на изкуствен интелект, за усъвършенстван анализ на кредитни данни в реално време, предоставяни на финансови институции във връзка със сегмента на МСП.

Qumpara
https://www.qumpara.com/
Qumpara е иновативна платформа, която предоставя онлайн възможности за офлайн пазаруване, като осигурява решения за лоялност в областта на бързооборотните стоки и търговия на дребно. Чрез тяхната технология за разпознаване на касови бележки те предлагат решения за лоялност и маркетинг за марки без и със инфраструктура за търговия на дребно, включително кампании за „връщане на пари“, кампании „купи сега, плати по-късно“ и програми за възнаграждения.

Skipit
https://skipit.cc
Skipit е финтех стартъп, който съчетава градската мобилност и дейностите за свободното време – трансформира представата относно пътуването със своята трансгранична дигитална платежна карта, която улеснява плащането за обществен транспорт навсякъде по света.

Valuelenz
https://valuelenz.com/
„Хибридна търговия и фигитализирано пазаруване“. Valuelenz е стартъп за хибридна търговия, който дава възможност на физическите магазини да получат редица дигитални възможности, които създават вълнуващи и безопасни начини за пазаруване за клиентите.

Yancep
https://www.yancep.com/
Yancep помага за изграждането на личното благосъстояние, като прави управлението на портфейли дигитално, лесно и достъпно за всички. Yancep позволява на клиентите да правят микроинвестиции в професионално управлявани портфейли, разработени в съответствие с техния апетит за риск и финансовите им цели.

__________

За Програмата за иновации Visa:
Програмата за иновации на Visa е платформа за сътрудничество между нововъзникващи финтех компании и Visa заедно с нейната широка мрежа от глобални клиенти и партньори. Програмата използва ресурси като дизайнерско мислене, финтех ноу-хау, менторство, достъп до пазара и мрежа от финтех експерти. Тя се организира в партньорство с Visa и Eleven Ventures (България), Crowdpolicy (Гърция) и Hackquarters (Турция).
Програмата за иновации на Visa започна през 2018 г. и оттогава привлече близо 700 кандидати от Европа, Близкия изток и Африка, Азия, САЩ и Латинска Америка. През последните четири години в програмата са участвали повече от 60 финтех компании. Те успяха да наберат заедно повече от 250 млн. евро финансиране, като бяха доказани 45 концепции, довели до сключени пилотни проекти и търговски сделки.

За Visa Inc.
Visa Inc. (NYSE: V) е един от световните лидери в дигиталните плащания, който обработва годишно над 215 млрд. трансакции за разплащания между потребители, търговци, финансови и правителствени институции в над 200 държави и територии. Нашата мисия е да свързваме света чрез най-иновативната, надеждна и защитена мрежа за плащания, която позволява на частни лица, компании и стопанства да просперират. Вярваме, че икономиките, които включват всеки навсякъде, осигуряват растеж за всеки навсякъде и смятаме достъпа за основа на бъдещето на движението на парите. За повече информация, посетете visabg.com.