„КОНТУРГЛОБАЛ МАРИЦА ИЗТОК 3“ ПРЕДСТАВИ ПРОФЕСИЯТА НА ЕНЕРГЕТИКА ПРЕД МЛАДЕЖИ

13.12.2022 | Публикувано от admin

Компанията подкрепи за поредна година „Базар на професиите“ 2022, организиран от Българската мрежа на Глобалния договор на ООН

Представители на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ представиха особеностите и предизвикателствата на професията „енергетик“ пред младежи и студенти, участващи в тазгодишното издание на най-голямото публично изложение за професионално ориентиране „Базар на професиите“ 2022.

Митко Димитров, Старши Специалист Електро и КиП поддръжка и Петър Ковачев, Специалист по механична поддръжка в ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ разказаха на младите посетители колко важна и отговорна е работата в електроцентралата, която произвежда над 10% от електроенергията в България. Те демонстрирахме нагледно процеса на генериране на електричество и разказаха за различните професии, които намират реализация в сектора. Младежите имаха възможност да научат повече за компанията КонтурГлобал, нейната дейност в България и по света, възможностите за кариерно развитие и как може да се реализираш в България и все пак да пропътуваш света по работа.

„Енергетиците трябва да са винаги на линия, за да може всички хора да има нормално ежедневие. Да произвеждаш топлина и светлина е една от най-отговорните и благородни професии. Щастливи сме, че имахме възможност да се срещнем с толкова много вдъхновени и любознателни младежи. Тези срещи са винаги зареждащи, макар че ефектът от тях се усеща много по-нататък в бъдещето“, каза Ива Дончева – Нойс, мениджър Комуникации и КСО на „КонтурГлобал Марица Изток 3“.

„Нашият щанд беше сред най-посещаваните на тазгодишния Базар на професиите. Имахме вдъхновяващ разговор за бъдещето на енергийния сектор и в страната, и по света. Надяваме се да сме разпалили искрата в тези прекрасни млади хора и те един ден да изберат електроенергетиката като свое поприще,“ допълни тя.

Инициативата е на Българската мрежа на глобалния договор на ООН и се провежда за осма поредна година.  По време на изложението бяха представени над 50 професии – нови и непознати, традиционни, но променени под влияние на техниките и технологиите, обществено значими. Събитието беше посетено от близо 2500 гости и проследено онлайн от 1000 зрители.

„КонтурГлобал Марица Изток 3“ притежава и управлява първата топлоелектрическа централа  на лигнитни въглища в Югоизточна Европа, която работи в пълно съответствие с най-високите европейски стандарти за безопасност на труда и опазване на околната среда.  Централата произвежда средно 10% от електроенергията в България, използвайки местни енергийни източници и така допринася за гарантиране на енергийната сигурност и независимост на страната. Над 1,4 милиарда лева са инвестирани за гарантиране надеждната работа на централата и в мерки за опазване на околната среда и безопасността на труда. Акционери са международната енергийна компания ContourGlobal (73%) и Националната електрическа компания (27%).