Екипите на Atos и София Тех Парк представиха българския суперкомпютър на посланика на Република Франция в България Н. Пр. Флоранс Робин

27.5.2021 | Публикувано от admin

Посланикът на Република Франция в България Н. Пр. Флоранс Робин посети София Тех Парк, където се запозна отблизо с българския петаскейл суперкомпютър Discoverer, базиран на архитектурата BullSequana XH2000 на Atos.

Срещата беше организирана по покана на екипите на Atos, консорциума „Петаскейл Суперкомпютър – България“ и „София Тех Парк“ АД. На нея присъстваха Ярослав Войтех, ръководител на HPC & Big Data в Atos Чехия, Христо Христов, изпълнителен директор на Глобалния Център на Atos за IT компетенции, Милен Маринов, изпълнителен директор на Глобалния Център за споделени услуги на Аtos, Тодор Младенов, изпълнителен директор на “София Тех Парк“ АД, Симеон Стоянов, директор „Бизнес развитие“ към „Петаскейл Суперкомпютър – България“, както и Стефан Делайе, председател на Френско-българската търговска и индустриална камара.

„В сърцето на българския суперкомпютър има и частица от Франция! Изключително съм горда, че страната ни има принос в доставката на българския суперкомпютър чрез френската IT компания Atos. Това е стратегически проект с огромно значение не само за Европа, но и за България, който вярвам, че ще донесе огромни ползи както за развитието на научно-технoлогичната сфера, така и за икономиката“, каза посланик Робин.

Българският суперкомпютър, част от мрежата EuroHPC, ще заработи през юли. Проектът за високопроизводителната машина се изпълнява от консорциум „Петаскейл суперкомпютър – България“ с водещ партньор „София Тех Парк“ АД, а доставката, монтажът и обучението на екипа са поверени на Atos – световен лидер в дигиталната трансформация. Основната цел на суперкомпютъра в България е да подкрепи редица научноизследователски и иновационни дейности, да стимулира промишлеността, базирана на използването на технологии за симулиране, моделиране и оптимизация.

„Предстои да завършим всички необходими тестове на конфигурацията и да направим нужното обучение на екипа в София. Целта ни е още през юни Discoverer да влезе в класацията TOP500 на суперкомпютрите по целия свят“, коментира Ярослав Войтех, ръководител на проекта от страна на Atos и оглавяващ звеното HPC & Big Data на компанията в Чехия.

„Наличието на суперкомпютъра ще превърне страната ни в дигитален хъб, в който да се включат представители както от академичната общност, така и от бизнеса. Връзката на Discoverer с останалите изчислителни центрове от Европейската мрежа на EuroHPC машините ще даде възможност и за ефективна съвместна работа с водещи европейски изследователи и специалисти, както и за споделяне на познания, технологии и опит“, посочи Тодор Младенов, изпълнителен директор на София Тех Парк.

Симеон Стоянов от „Петаскей Суперкомпютър – България“ подчерта, че подготовката на кадри в областта на HPC ще бъде ключово за бъдещето развитие на България. Присъстващите се обединиха около становището, че за да има резултати в тази посока е важно да се насърчи сътрудничеството между бизнеса и академичните среди.

Партньорството с френските технологични паркове, както и желанието за обмен на информация и опит в сферата на иновациите и бизнеса между България и Франция, бяха сред останалите теми, които домакините от София Тех Парк дискутираха с посланик Робин.

По време на посещението си в София Тех Парк Н. Пр. Флоранс Робин имаше възможността да се запознае и с работата на двете дружества на Atos в България – Глобалният Център за споделени услуги на Atos (Atos IT Solutions and Services) и Глобалният Център на Atos за IT компетенции (Atos Bulgaria Competency Center). И двете компании са сред водещите работодатели в страната с общо над 1200 служители и предлагат широк спектър от възможности за кариерно развитие в сферата на IT, SAP, финанси, счетоводство, човешки ресурси и т.н.

 „Познавам добре работата на Atos във Франция – компанията е лидер в иновациите, както и един от водещите работодатели. Радвам се, че фирмата допринася за растежа на чуждестранните инвестиции в България в сферата на споделените услуги и IT и че специалистите с френски език са едни от най-търсените“, отбеляза посланикът на Франция.

 Н. Пр. Флоранс Робин, Стефан Делайе и изпълнителните директори на компаниите на Atos в България обсъдиха още и възможностите за бъдещо сътрудничество. От двете дружества подчертаха, че въпреки Covid-19 кризата, бизнесът на Atos в страната не е намалял, а дори е успял да увеличи проектите и персонала си.

 „Суперкомпютърът е ключово предимство на Atos в България за привличане на технологични специалисти. Екипът ни разполага с отлични експерти в advanced analytics и cyber security и бихме се радвали споделим опита си, за да подпомогнем работата на суперкомпютъра“, коментираха представителите на Atos в България.

За Atos

Atos е глобален лидер в дигиталната трансформация със 105 000 служители и годишни приходи от над 11 милиарда евро. Европейска компания номер едно в облачните услуги, киберсигурността и High Performance Computing, групата предлага цялостни решения за всички индустрии в 71 страни. Като пионер в предоставянето на продукти и услуги в помощ на декарбонизацията, дейността на Atos е насочена в осигуряването на сигурно и декарбонизирано дигитално бъдеще за своите клиенти. Atos оперира под имената Atos и Atos|Syntel. Atos SE (Societas Europaea) е в списъка на борсовия индекс CAC40 Париж.

Ролята на Атос е да помага в изграждането на бъдещето на информационното пространство. Със своята експертиза и услуги, компанията подпомага развитието на знанието, образованието и научните изследвания, като използва мултикултурен подход и допринася за развитието на научно-техническите постижения. Групата подкрепя клиентите и служителите си, както и обществото в целия свят да живеят, работят и да се развиват устойчиво в сигурно и безопасно информационно пространство.

За Atos в България

В България групата на Atos e представeна от две компании с общо над 1200 служители – Atos IT Solutions & Services и Atos Bulgaria Competency Center.

Atos IT Solutions & Services поддържа 20+ бизнес функции и 1000+ процеса, като предоставя цялостни услуги като счетоводство, контрол, управление на финанси, човешки ресурси и доставки на компаниите от групата на Atos. В допълнение, дружеството доставя и услуги за бизнес комуникации за клиенти в над 40 страни по света.

Atos Bulgaria Competency Center осигурява IT решения и услуги за индустрията за производство и дистрибуция на бързооборотни стоки, както и за хранително-вкусовата промишленост. Компанията е сред лидерите, които предлагат най-висок клас SAP решения за корпоративни клиенти. В портфолиото ѝ влизат клиенти като Кока-Кола Хеленик, Swarovski, Thysenkrupp, SEB и други.

И двете компании са сред водещите работодатели в България и са награждавани неколкократно със сертификата “Great Place To Work” от международната организация Great Place Тo Work Institute.