Дъга изгря над 10 000 души по време на София Прайд

14.6.2021 | Публикувано от admin

След една година пауза, тази събота, София Прайд се проведе физически, като привлече най-големия брой посетители в историята си. Над 10 000 души участваха в концерта пред Паметника на съветската армия и в провелото се шествие. Парадът беше открит с изпълнението на Рут Колева на химна „Мила родино”, а дъга изгря над участниците в последните метри на шествието.

Политическата си ангажираност заявиха председателите на „Зелено движение” Борислав Сандов и Владислав Панев, адвокат Николай Хаджигенов от „Изправи се! Мутри вън!” и Малина Едрева, общински съветник и председател на групата на ГЕРБ в СО, които се включиха в шествието. Независимият общински съветник Борис Бонев и Радан Кънев от Демократична България направиха същото с постове във фейсбук.

Общо 22 дипломатически мисии, множество неправителствени организации и рекордна подкрепа от различни бизнеси получи 14-тото издание на София Прайд. Компаниите, които се включиха в събитието бяха Walltopia, Draftkings, Ingram Micro, Sutherland, HPE, Paysafe, By Far, Absolut и EY.

На български език заместник-посланикът на САЩ у нас Джъстин Фрийдман отправи поздрав към присъстващите: „Този чудесен празник с музика и песни ни събира заедно и ни обединява. Всички ние имаме общи мечти за мир, за свобода, за щастие, за приятелства, за пълноценен живот. Нека празнуваме под дъгата.“

Звезди като Мария Бакалова, сър Иън Маккелън, Николета Лозанова и други също, за първи път тази година, застанаха в подкрепа зад каузата за равни права за ЛГБТИ общността в България.

Рекордният брой участници ясно показва, че мисията на прайда е успешна. Той не беше спрян нито от заканите, нито от вандалските прояви по време на културната му програма. Организаторите на събитието ще продължат да работят по редица каузи за подобряване на положението на ЛГБТИ хората в България през цялата година.

Ден по-рано, в петък, акция освети сградата на парламента в цветовете на дъгата. Нестандартната  проява беше призив към институциите да не пренебрегват засилената омраза и нападки към ЛГБТ+ общността преди Прайд. Освен цветовете на дъгата на фасадата се появи и посланието „Съединението прави силата. Омразата ни прави слаби“. Зад акцията седят Организационния комитет на София Прайд и организацията All Out. Международното движение за повече свобода и равенство обяви по-рано днес, че повече от 16 000 членове на All Out от цял свят са подписали петиция към министъра на вътрешните работи Бойко Рашков да осигури безопасността на София Прайд. До този момент няма отговор от министерството.

„Всички вярваме, че любовта е човешко право и никой не трябва да жертва семейството или свободата си, безопасността или достойнството си заради това кой е или кого обича. Настояваме Министерството на вътрешните работи публично да осъди всякакви актове на насилие, особено от

членове на управлението или публични власти, а тези актове да бъдат преследвани по подходящ и своевременен начин“, казват от Организационния комитет на Прайд.

Равенството и правото на безопасно и мирно събиране са гарантирани от Конституцията. България остава една от шестте страни членки на ЕС, която не гарантира никакво правно признаване и равенство за хомосексуални двойки.

София Прайд се провежда за първи път през 2008 г. Последното физическо шествие през 2019 г. събра близо 7000 души. София Прайд ще се случи отново през юни 2022 г.