Глобалното партньорство на Daimler и Visa интегрира комфортно в автомобила дигиталната търговия и мобилните услуги

8.11.2021 | Публикувано от admin

От пролетта на 2022 г. технологията на Visa ще позволи на клиентите на Mercedes-Benz в Европа да плащат за стоки и услуги, като използват своя пръстов отпечатък в автомобила.

Daimler има за цел да направи колата платежно устройство с решение за двуфакторно удостоверяване.

Щутгарт/Лондон, 8 ноември 2021 г. – Новото глобално технологично партньорство между  Daimler Mobility и Visa превръща Daimler в първата автомобилна компания в света, която ще предложи вградени в автомобила функции за разплащане. Това означава, че скоро въвеждането на пароли и използването на мобилни устройства за идентифициране при разплащания ще бъде минало, тъй като самият автомобил става устройство за биометрични разплащания благодарение на  технологията на Visa за делегирана идентификация.

От пролетта на 2022 г. клиентите на Mercedes-Benz във Великобритания и в Германия ще могат да се разплащат през сензор за пръстов отпечатък. Скоро ще се присъединят и други европейски пазари. Покупките ще могат да се правят директно през  електронния контролен блок на автомобила или MBUX.

Дигиталната търговия от автомобила става неразривна част от луксозното потребителско изживяване. Например платформата за глобални разплащания Mercedes pay на Daimler Mobility дава възможност на клиентите да купуват стоки и услуги направо от своята кола и включва Mercedes me услугите, както и зареждане с гориво и паркиране.

„Заедно с нашия партньор Daimler Mobility сме изключително горди да предложим първото по рода си съвместно решение за разплащания от автомобила. От изключителна важност е, че пилотните тестове и първоначалните дейности за пускането на системата се провеждат в Европа, световен лидер в областта на разплащанията и автомобилните иновации. Това е ярък пример как световният лидер в дигиталните разплащания и изобретателят на автомобила комбинират технологиите си, за да създадат следващо поколение интелигентни решения за автомобилния сектор, осигурявайки на водача и пътниците напълно ново търговско преживяване от свързан автомобил,“ сподели Антъни Кахил, заместник-изпълнителен директор и ръководител на европейските пазари във Visa.

„Mercedes Pay e нашият център за компетентност за разплащания от автомобила, чрез който предлагаме на клиентите си в цял свят дигитални услуги, интегрирани в екосистемата на Mercedes Benz.  Daimler, в партньорство с Visa, се стреми да предлага вградена функция за разплащания, която отговаря на изискванията за двуфакторно удостоверяване по сигурен и удобен за потребителя начин. Няма нищо по-комфортно от разрешаване на покупка с пръстов отпечатък.  Луксозното преживяване на нашите клиенти включва също и сигурността, която постигаме чрез вградените функции за разплащания. Ние предлагаме на клиентите си безопасност не само, когато шофират, но и когато плащат,“ отбеляза Франц Райнер, главен изпълнителен директор, Daimler Mobility.

Технологията зад дигиталните разплащания в автомобила

Mercedes pay e компонент от стратегията за дигитализация и от бизнес сегмента на  Daimler Mobility. Daimler ще бъде първата автомобилна компания, която ще внедри Visa Cloud Token Framework в своите превозни средства. Това е технология за сигурност, базирана на облак, която позволява по-голяма гъвкавост между множество устройства, тъй като тя защитава и премахва чувствителна информация за трансакцията, като преобразува данните в символи и ги съхранява безопасно. Тя също дава възможност за свързването на много устройства във и извън колата, които после се интегрират директно с детайлите за разпознаване на потребителя от банката. Това подобрява съществено цялостния опит при разплащанията, тъй като потребителите не се нуждаят вече от дългите номера на картите си, за завършат покупката, нито да сменят устройства, за да потвърдят плащането си. Решението ще бъде използвано за двуфакторно удостоверяване.

Какво носи бъдещето за дигиталната търговия и услугите за мобилност в автомобилите

Очаква се само през следващите две години броят на свързаните автомобили да се увеличи до над 352 милиона в световен мащаб, а общият обем на разплащанията от тях ще достигне приблизително 86 милиарда долара до 2025 г.

Тенденциите в мобилността при електрическите превозни средства, споделените, автономните и свързаните автомобили увеличават търсенето на иновативни начини за разплащане на стоки и услуги в самото превозно средство. Днес, когато се купуват услуги, свързани с автомобила, обичайно се изисква водачът да влезе в приложение или в уебсайт. Амбицията на Daimler и Visa е да позволи на тези потребители да купуват абсолютно същите стоки и услуги безпроблемно от автомобила, като същевременно разширяват избора и качеството на преживяванията, достъпни за тях.

 

Мобилността на Daimler накратко

В допълнение към Mercedes-Benz AG и Daimler Truck AG, Daimler Mobility AG е едно от трите бизнес подразделения на Daimler AG. Има около 11 650 служители и е специализирана във финансови и мобилни решения. Продуктите ѝ варират от лизинг, финансиране и застрахователни продукти до иновативни системи за управление на автопарка и базирани на приложения услуги за мобилност. Като доставчик на финансови услуги, бизнес подразделението подкрепя продажбите на автомобилните марки на Daimler Group по целия свят. В Германия Mercedes-Benz Bank AG, част от дивизията Daimler Mobility, е една от водещите автомобилни банки в страната. Тя предоставя в директен банков бизнес финансова свобода на действие, както и краткосрочни заеми и фиксирани лихви на около един милион клиенти. Продуктовата гама се допълва от услуги за гъвкава мобилност като абонаменти за Mercedes-Benz Rent и Mercedes-EQ, които позволяват лесно и гъвкаво навлизане в електромобилността. Чрез дъщерното си дружество Athlon, Daimler Mobility е представена в сегмента за управление на търговски автопарк, както и при лизинг на превозни средства в Европа. Компанията управлява общо над 400 000 автомобила. Като стратегически инвеститор, Daimler Mobility също участва в бизнес потенциала на решенията за дигитална мобилност чрез своите холдинги. Фокусът е върху участието ѝ в смесените предприятия „ВАШЕТО СЕГА“, които са групирани около три стълба: „БЕЗПЛАТНО СЕГА И ДОСТИГАЙТЕ СЕГА“, „СПОДЕЛЕТЕ СЕГА и ПАРКИРАЙТЕ СЕГА“ И „НАПРАВЕТЕ СЕГА“. Тези стълбове съчетават услуги за пътуване, споделяне на автомобили и паркиране с мултимодални платформи, както и зареждане на електрически автомобили. Портфолиото на Daimler Mobility обединява холдинги в предоставянето на лимузини, StarRides в Китай и доставчика на услугите шофьор и консиерж Blacklane. През 2020 г. Daimler Mobility финансира или нае около 50% от автомобилите, продавани от Daimler по целия свят. Това съответства на договор на стойност 150,6 милиарда евро. През 2020 г. бизнес подразделението генерира приходи от 27,7 милиарда евро и постигна печалба от 1,4 милиарда евро. Daimler Mobility работи в 39 държави.

 

За Visa

Visa Inc. (NYSE: V) е световен лидер в дигиталните разплащания. Мисията ни е да свързваме света чрез най-иновативната, надеждна и сигурна мрежа за разплащания, която подпомага развитието и просперитета на хората, бизнеса и икономиката. Нашата развита глобална технологична мрежа, VisaNet, обработва и опосредства сигурни и надеждни разплащания по цял свят и има капацитет да поеме над 65 000 трансакционни съобщения в секунда. Непрестанният фокус на компанията върху иновациите е катализатор за бързия растеж на дигиталната търговия с всякакви устройства, за всеки и навсякъде. В условията на глобален преход към дигитални технологии Visa използва своята марка, продукти, човешки ресурси, мрежа и мащаб, за да преобрази бъдещето на търговията. За повече информация, посетете visabg.com и  @Visa_BG.