Всеки втори българин предпочита дигиталните разплащания

2.11.2022 | Публикувано от admin

Потребителите биха искали да могат да плащат с електронни средства на все повече места, като тези очаквания се развиха значително по време на пандемията. Затова инициативите, които помагат на малките и микропредприятията да станат част от дигиталната икономика, придобиват сега още по-голямо значение.

Банковата карта заема второ място (54%)  сред предпочитаните методи за разплащане от българите, а парите в брой продължават да държат първа позиция с 67%. Това показват резултатите от международното проучване „Нагласи към методите на разплащане“, поръчано от EVO Group в партньорство с Visa в страните от Централна и Източна Европа. Като основна причина да се избира плащане в брой 38% от анкетираните посочват отсъствието на възможност за дигитална трансакция в магазина или пункта за услуги.

Едва 25%  от анкетираните българи са платили за последната си покупка в магазин с карта или с помощта на телефон, смарт часовник или друго устройство. На аналогичен въпрос за последната им онлайн покупка, 34% от анкетираните отговарят, че са платили в брой при доставка.

Преминаването към дигитални технологии прави магазините по-достъпни за потребителите

Магазините, които осигуряват възможност за дигитални методи на разплащане, се възприемат положително от българските потребители – близо 41 % от анкетираните смятат, че те са съвременни, а 42 % от тях – че са ориентирани към клиента, показват резултатите от проучването. Една пета от респондентите пък посочват, че са си тръгвали от хранителен магазин, тъй като липсва възможност за покупка с карта. Особено остро липсата на дигиталните разплащания се усеща на пазари и базари (42%), при фризьор, бръснар, козметик (45%), в такси (42%), при лекар, зъболекар или физиотерапевт (35%).

Потребителите биха искали да могат да плащат с електронни средства на все повече места, като тези очаквания се развиха значително по време на пандемията от COVID-19. Затова инициативите, които помагат на малките и микропредприятията да станат част от дигиталната икономика, придобиват сега още по-голямо значение.

„Малките и средните предприятия са гръбнакът на нашата икономика. За да останат конкурентоспособни и да процъфтяват в условията на глобалната дигитална икономика, те трябва да се погрижат да предлагат методите за разплащане, които клиентите им предпочитат. Дребният бизнес се нуждае от експертна подкрепа, за да се ориентира в бързо променящата се среда, както и да познава възможните решения, които могат да му помогнат да осъществява електронни плащания и да посреща нуждите на клиентите си бързо, удобно и сигурно. Visa има опита и може да помогне на малките и средните предприятия да извлекат максимална полза от преминаването на бизнеса им в онлайн пространството. Вярваме, че когато малките и средните предприятия успяват, печелят всички „, каза Красимира Райчева, мениджър на Visa за България.

Мечти и реалност – как бългатите се справят с парите

Резултатите от проучването показват, че парите дават на българите усещане за независимост и свобода на избора, осигурявайки им комфортен живот. Те са доста заинтересовани да инвестират пари и да използват банковите услуги като начин за управление на парите, внимателно контролират и планират разходите си.

За да представи по-добре отношението на българите към парите, изследването разделя респондентите на шест сегмента:

  • Скептиците (27%, от 35 до 65 години) са най-многобройната група българи. Не обичат да инвестират или да се занимават с пари и не се доверяват на институциите. Предпочитат да държат парите си у дома. Кеш използват 57%, а дигитално се разплащат 33%.
  • Кралете на живота (20%, преобладаващата част са между 35 и 44 години). Те харчат бързо и безконтролно пари за онова, което искат. Предпочитат да плащат в брой (67%), едва 24% използват дигитални методи на разплащане.
  • Заможните (16%, преобладават между 45 и 54 години). Контролират парите и разходите си, но парите са само средство за постигане на целта – те ги имат, но не е необходимо да мислят за тях през цялото време и да се притесняват за тях. Само 26% използват пари в брой, 66% използват дигитални разплащания.
  • Оптималните (15%, срещат се от 35 до 65 години) – съзнателно управляват парите си – използват промоционални оферти, планират разходите си и инвестират в капитал. Ценят свободата на избора, затова не отхвърлят нито една форма на плащане. Петдесет и седем процента обичат сделките в брой, а безналичните – 39%.
  • Мечтателите (14%, главно между 45 и 65 години) – биха искали да имат много, но към момента нямат нямат, а и не управляват сериозно парите. В брой плащат 66%, а дигитално – 27%.
  • Икономичните (9%, между 55 и 65 години). Искат да планират внимателно разходите си. Случва се почти веднага да похарчат всички пари, които получат. Разполагат с ограничен бюджет и са съсредоточени върху това да оцелеят. С банкноти и монети плащат 38%, а 51% използват карти и свързани устройства.

За проучването

Международното проучване „Нагласи към методите на плащане“ е поръчано от EVO Payments International и проведено от изследователския институт ARC Rynek i Opinia по методологията CAWI (респондентите са поканени да участват в интернет проучване) върху представителна извадка от населението на всяка държава на възраст 18-65 години. Данните са събрани в 14 държави (Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Румъния, Хърватия, България, Словения, Германия, Ирландия, Обединеното кралство, Мексико, Испания, Португалия). Visa е партньор на проучването в осем държави от Централна и Източна Европа, включително България. Основната цел на проучването е да се събере информация за нагласите и поведението на хората по отношение на различните методи на разплащане.

За Visa Inc. 

Visa Inc. (NYSE: V) е един от световните лидери в дигиталните плащания, който обработва годишно над 215 млрд. трансакции на разплащания между потребители, търговци, финансови и правителствени институции в над 200 държави и територии. Нашата мисия е да свързваме света чрез най-иновативната, надеждна и защитена мрежа за плащания, която позволява на частни лица, компании и стопанства да просперират. Вярваме, че икономиките, които включват всеки и навсякъде, осигуряват растеж за всички и смятаме достъпа до тях за основа на бъдещето на движението на парите.  За повече информация, посетете visabg.com.