„Аурубис България“ и Община Златица дадоха началото на проекта „Градът на Дядовата ръкавичка“

2.6.2022 | Публикувано от admin

„Аурубис България“ АД и Община Златица дадоха началото на проекта „Градът на Дядовата ръкавичка“ за популяризиране на региона като културно-туристическа дестинация. На 1-ви юни – Международния ден на детето беше открит обновеният градски парк „Дядовата ръкавичка“ в Златица. Над 300 деца, родители и гости участваха в празненството.

Паркът ги посрещна с пейки с формата на разтворена книжка с илюстрации на художника Борис Стоилов и текста от едноименната приказка на Елин Пелин. Фигури с героите от приказката, детска къщичка във формата на ръкавичка и открита сцена за събития са сред атракциите в обновения парк. Символичното начало беше дадено от кмета на община Златижа Стоян Генов, Почетният консул на Федерална република Германия в България Мариана Чолакова и ръководителя „Връзки с институциите“ в „Аурубис България“ АД Ивайло Георгиев. Празникът завърши в читалището в Златица, където Държавен куклен театър – Пловдив представи драматизация на приказката „Дядовата ръкавичка.“

Вече е създаден и туристически сайт за популяризиране на Златица и културно-историческото наследство на региона: www.zlatitsa.com.

Проектът „Дядовата ръкавичка“ се финансира от „Аурубис България“ АД и се осъществява в партньорство с Община Златица. Идеята е на екипа на компанията и е вдъхновена от немския път на приказките „Deutsche Märchenstrasse“, който включва около 60 селища и е дълъг 600 км от Ханау до Бремен по следите на братя Грим и техните приказки (https://www.deutsche-maerchenstrasse.com/)

„Аурубис България“ АД е най-голямата компания в страната и е част от Aurubis AG – интегрирана международна група за производство на метали и най-голям преработвател на мед в света. „Аурубис“ стопанисва медодобивния завод до Златица и Пирдоп в Средногорието и развива дългосрочна социална политика в региона.